Hoe hersenspoelen narcisten je?

Net zoals Hitler dat deed, elke keer een klein beetje. Steeds meer je grenzen verleggen en niet alles in een keer. Het gaat geleidelijk, beetje bij beetje.

En het hangt van de narcist af welke technieken hij of zij zal gebruiken. With a covert narcist zal dat voornamelijk met een lieve rustige stem doen. Als je er toch tegenin blijft gaan zal hij de schuld bij jou gaan leggen en zeggen dat je hem totaal niet kent. En je in verwarring brengen. Ook al heb je 100% gelijk. Ze gaan proberen om zoveel mogelijk overtuigingen neer te leggen, dat je de draad kwijt bent en dan afvraagt of je wel gelijk had. Denk aan gaslighting. Lees hier meer over.

Waarom blokkeren narcisten je nadat je ze hebt gedumpt?

Een niet onbelangrijke reden zal zijn dat ze hun eigen gedragingen of potentiële gedragingen op anderen projecteren. Ze spioneren dus de gedumpte persoon zelf na of vrezen dat te doen. Daarom blokkeren ze de ander.

Hoe dan ook, het is raadzaam om ook de narcist zelf te blokkeren zodat deze je niet kunnen bespioneren. De kans dat ze dat doen is best groot, zeker als ze jou hebben geblokkeerd.

Ze blokkeren je ook, zodat je ze niet kunnen zien wat ze uitspoken met iemand anders en om je de mond te snoeren. Ze willen niet dat jij er wat van vindt of voelt. Dit is totaal onbelangrijk en hindert ze alleen maar.

Mensen die lijden aan narcisme hebben een onstabiel zelfbeeld: ze blazen zichzelf op om erkenning te krijgen. Onder het opgeblazen zelf schuilt een niet-gezien zelf. Een zelf dat het, in hun ervaring, het niet waard was/is om gezien te worden, en wat nu uit schaamte is verborgen/onbereikbaar gemaakt.

Ik denk dat als je een narcist ‘dumpt’, dat je zijn schaamte activeert. Dat hij wordt herinnerd aan zijn innerlijke overtuiging dat hij geen liefde waard is. Dat is pijnlijk, en moet altijd vermeden worden (vanuit het oogpunt van de narcist – de kern van narcisme, wat mij betreft).

Zijn eerste reactie zal dus zijn ‘weg ermee’, of dit nu wordt ingegeven door boosheid,trots of angst, jij hebt hem herinnerd aan zijn ‘onwaardige’ zelf en zijn instinctieve reactie is afweer.

Hij of zij zal meestal hopen dat je reageert op zijn actie – want dat vertelt hem dat hij niet uit je herinnering is weggevaagd. Als je reageert zal hij je niet overladen met dankbaarheid, maar eerder met verwijten en woede, en het opblazen van zichzelf ten koste van jou. Zo ‘redt’ hij zichzelf (en verliest hij jou, – maar dat ziet een narcist niet).

Het is het onvermogen om nabijheid (bij hun eigen zelf) te kunnen verdragen dat zich uit in afweer van jou. Terwijl ze in feite je bevestiging zo hard nodig hebben, kunnen ze deze tegelijkertijd niet verdragen. Deze paradox is de last van het narcisme, voor de narcist zelf en voor hen die om hen geven.

Hoe kun je zien of iemand een narcist is?

Het is lastig, maar let op of hij of zij je grenzen accepteert en respecteert? Of draait het uiteindelijk toch om wat hij of zij wil, dan op dwingende manier. Simpele manier om iemand te testen is door grenzen te stellen en daar aan vast te houden.

Wat zegt een narcist om je onzeker te maken of om je te manipuleren?

Personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben de neiging om jou te raken waar het het meest pijn doet.

Van zodra ze weten dat iets jou bijzonder onzeker maakt of veel schade toebrengt, dan gaan ze net die dingen gaan doen of zeggen om je klein te krijgen, opdat ze een gevoel van controle krijgen over de situatie en over zichzelf.

Dit komt doordat ze op jonge leeftijd hebben geleerd om zo de bovenhand te krijgen en de situatie onder controle te krijgen (ze zijn immers in de ban van hun emoties en angsten, die tevens zéér intens zijn, doch verscholen).

Een narcistische persoon liegt dan over hoe een situatie zich werkelijk heeft afgespeeld (en kruipt in een slachtofferrol, terwijl de andere persoon als dader/boeman afgeschilderd wordt).

Een narcist kan dus liegen over het feit dat hij/zij iets gezegd of gedaan heeft dat jou schade berokkend heeft en jou ook nog eens de schuld ervan geven.

Wat zijn de tekenen dat een narcist klaar met je is?

Als hij of zij het niet meer van je kan ‘winnen’! Vindt de kracht om als sterke persoonlijkheid tegenover hem of haar te gaan staan en haal de wind uit de zeilen. Hij of zij zal zich steeds verder terugtrekken in zichzelf omdat hij of zij voelt dat ze je niet meer kunnen manipuleren. Zijn of haar eigen kracht zal afnemen en langzamerhand depressief worden en dan zeggen: ‘Wat ben jíj ‘veranderd’! Zijn vat op je verdwijnt en hij of zij zal volkomen in verwarring raken!

Andere zeggen weer dat ze nooit klaar zijn met je. Alleen wanneer ze dood zijn. Tot die tijd bestaat er geen “klaar met je”. Voor de narcistische persoonlijkheid ben je eigendom tot de dood. Het kan zijn dat je een tijdje (desnoods 50 jaar) “geparkeerd staat” omdat zijn / haar werkelijkheid geen plaats voor jou heeft of zijn / haar brein niet in voldoende mate gestimuleerd wordt iets met jou te doen of zich jou ‘te herinneren’. Maar er hangt een label aan je waarom de Narcist’s naam staat en dat krijg je er nooit van af.

Wat is een verborgen narcist?

We hebben het hier over covert narcisten, die zijn onmogelijk te herkennen. Als ze enigszins goed zijn in wat ze zijn. Hun versier methode is wel herkenbaar als dat van een narcist. Ze komen heel charmant over, heel erg aardig, vriendelijk, lief, Eerlijk, en onschuldig.

Ze komen vaak voor in vrijwilligerswerk. Willen graag dingen voor anderen te willen doen, omdat ze ernaar verlangen aardig gevonden te worden. En ook met de hoop zo slachtoffers te kunnen vinden. Mensen die in hun goedheid geloven.

als je een relatie met ze aangaat kan het iets van twee jaar duren voordat ze zich echt niet meer in kunnen houden, en ze meer hun ware aard laten zien. ( tenminste dit was mijn ervaring, maar ze zijn natuurlijk ook maar mens, dus anderen kunnen anders zijn) in die twee jaar merk je wel dat dingen niet kloppen. Maar omdat ze zo geweldig zijn in het acteren verliefd te zijn, schuif je dat onder de mat, met het idee dat ze gewoon te veel werk stres hebben. Ze zijn zo nu en dan labiel. Een soort van aanvallen van zelf haat, kwaadheid, donkere momenten, kwaad worden. Ook zullen op sommige momenten wanneer hun guard down is dingen uit hun mond vallen. Dan zeggen ze dingen die totaal niet passen bij wie ze zeiden dat ze zijn. Zoals als je het over groep sex hebt ( discussie), dan zeggen ze niet dat ze dat vreselijk zouden vinden, of vreselijk jaloers zouden zijn, maar dat ze nu te dik zijn om daar aan mee te doen. Dat valt dan uit hun mond, omdat ze niet voorbereid waren op dat gesprek.

Pas als je erachter komt dat ze een dubbel leven leidden, ( achter je rug om op dating sites zitten, sex hebben met iedereen die je kent, en naar sex clubs gaat, porn maken voor de lol, hoerenhuizen, sex met mannen en vrouwen, etcetera) en je confronteert ze hiermee, dan ontploft de bom, en krijg je met iemand te maken die je totaal niet kent.

Gaslichten, gillen, dreigen, dingen die in je huis verplaatst wordt of verdwijnen als je niet kijkt. Blijven ontkennen.

Hoe kan iemand omgaan met een narcist?

Het ligt aan je eigen karakter eigenschap hoe kwetsbaar je bent voor het misbruik dat ongetwijfeld plaats gaat vinden. Ben je iemand die moeite heeft met grenzen trekken of vasthouden? Ben je codependent? Heb je verlatingsangst? Dan zou ik 100% zeggen dat je weg moet gaan en niet omgaan met een narcist. Hij of zij zal je geen goed doen. Heb je daarentegen een sterk gevoel van eigenwaarde dan is nog steeds één tip op zijn plaats. Bepaal je grens en houdt daaraan vast. Bij overschrijding van die grens kun je dat één keer aangeven. De tweede keer loop je de deur voorgoed uit. Klaar! Geen twijfel, geen discussie.

Moet je per se met een narcist omgaan, oefen met je grenzen stellen en geef niets van jezelf weg. Geen gevoelens, geen kwetsbaarheden. Ben als een steen.

Hoop nooit op een liefdesrelatie met een narcist. Hoe triest dat ook is, ze zitten anders in elkaar. Ze kunnen heel goed de illusie geven van liefde. Het is echter nooit wat het lijkt. Helaas komen veel slachtoffers daar veel te laat achter.

Wat zijn enkele zwakheden van een narcist?

Erg kwetsbaar ego. Hij/zij leeft een dubbel leven, wat helemaal niet past bij het imago dat ze naar buiten toe reflecteren. Als dat geheime leven te kijk komt te staan, daar kunnen ze helemaal niet tegen. Ze zullen er alles aan doen om dat tegen te gaan, en die persoon die dat naar buiten wil brengen te verwoesten.

Hoe maak je een narcist bang?

De grootste angst voor de narcist is eenzaamheid. In deze eenzaamheid klopt niet zelden het onderdrukte zelf bij de narcist zachtjes aan de deur, waarmee tegelijk ook de mateloze pijn en het verdriet, dit wonderschone zelf tijdens de vroege lieve kinderjaren onderdrukt te moeten hebben, teneinde zich de liefde van de moeder te bewaren waar hij als dat wonderschone mensenwezentje geheel afhankelijk was.

De narcist zal zulke momenten van eenzaamheid echter niet laten ontstaan en de persoon die hem deze aandoet op het heftigste bestrijden. Deze strijd is tevens een zeer adequate manier, de eenzaamheid niet te vervallen. Kortom, de narcist zoekt naar vormen van externe toevoer, of dit nu ruzie of overgave door de ander aan hem is (“hem” is hier en elders slechts grammaticaal mannelijk).

Let: op een narcist kan een man of vrouw zijn, zelf kinderen kunnen narcistisch zijn.

Wil je weten wat een narcist is en waar ze toe in staan zijn, lees hier meer over.

Lees ook

Narcisme op de werkvloer is een ramp voor het bedrijf

Narcisme op de werkvloer is een ramp voor het bedrijf

Narcisme op de werkvloer is een ramp voor het bedrijf Bij veel werkgevers of werkwerknemers is pathologisch narcisme heel onbekende en hebben niet door dat ze hier in zijn beland. Ben jij werkgever, manager, CEO, werknemer? Heb jij het gevoel dat je met...

Lees meer
Wees niet bang om tekort te schieten

Wees niet bang om tekort te schieten

Laten we eerst over de dingen beginnen waar we het meest bang voor zijn? Hoewel ons leven uniek is en onze gevechten onvergelijkbaar, zijn er angsten die we allemaal delen. Onze diepste angst is niet dat we tekortschieten. Onze diepste angst is dat we onmeetbaar sterk...

Lees meer
Ok, Je Bent Hoogsensitief (hsp) Wat Nu

Ok, Je Bent Hoogsensitief (hsp) Wat Nu

Het ontdekken, begrijpen en verwerken van dit idee dat je een hoogsensitief persoon (HSP) bent, gebeurt niet altijd van de ene op de andere dag dat je hoogsensitief bent. En hoewel het erg spannend kan zijn, is het niet altijd geruststellend, noch valt het noodzakelijkerwijs in overeenstemming met hoe we onszelf waarnemen. Ik weet dat dit zeker een overweging voor mij was….

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This