Niet doen als HSP’er – hoogsensitief persoon

coach Bollenstreek

Wat je beter niet kan doen als HSP’er – hoogsensitief persoon

Wanneer je eenmaal begrijpt hoe een hoogsensitief persoon in je dagelijks leven wordt gezien. Dan wordt het tijd om ook te bekijken welke manier je nodig hebt om je leven makkelijker te maken.

Om te beginnen is de verleiding vaak groot om “in de aanval” te gaan en iedereen te vertellen: “Ik ben een HSP en dit is wat ik nodig heb”. Geen goede strategie, ik ben tientallen mensen tegengekomen die dat iedere keer probeerde te doen.

Omgaan met niet HSP’ers

Bij het accepteren van je hoogsensitiviteit en zorgen voor een levensstijl waarin deze eigenschap tot uitdrukking komt, gaat het er in de eerste plaats om hoe je het leven benadert. En niet om het stellen van eisen aan anderen om je tegemoet te komen. En hoewel “anderen” soms deel uitmaken van het proces, raad ik je ten zeerste aan om naar compromissen toe te werken in plaats van eisen te stellen.

Misschien klinkt dit voor de hand liggend, maar een groot aantal HSP’ers vinden het moeilijk om met hun hoogsensitiviteit te leven. En andere zijn er weer nuchter onder en zien het als anders zijn niet zo als een probleem.

Aandachtspunt: Onthoud dat hoogsensitiviteit een normale eigenschap is en geen ziekte. En hoewel het verleidelijk kan zijn om ons achter het “ik ben een HSP”- ”label” te verschuilen. Het feit dat we HSP’ers zijn, geeft ons niet het recht om niet langer betrokken te zijn bij het leven van een ander, noch om anderen de schuld te geven van onze strubbelingen.

Pin It on Pinterest

Share This