Nazorg bij kanker

Nazorg Bij Kanker-Coach Bollenstreek-Noordwijk - begeleiding bij kanker - omgaan met kanker- omgaan met vermoeidheid

Steun tijdens én na kanker

Jaarlijks krijgen duizenden mensen te horen dat ze kanker hebben. Zodra deze diagnose wordt gesteld ga je een traject in van medische behandelingen. Je wereld staat op dat moment op zijn kop en voor je gevoel ben je in een nachtmerrie terecht gekomen. Je leven heeft ineens een andere betekenis. Alles wat gewoon was lijkt niet meer gewoon. Op het moment van je diagnose of het positief of negatief is weet je niet meer hoe je moet voelen of gedragen. Teveel vragen komen op je af. Mensen die ook je aandacht vragen en goedbedoeld verhalen over andere gaan vertellen die het ook hebben.

Emotie bij kanker

Als je thuis bent en alles tot je binnen dringt. Komen de emotie’s zoals boosheid, angst, wanhoop en verdriet los. Vooral ’s nachts in bed kun je ’t Spaans benauwd krijgen van alle gedachtes die opdoemen. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om daarmee om te gaan.

En helaas is er geen recept hoe je moet omgaan met deze situatie. Iedereen ondergaat dit proces op zijn manier. De een steekt zijn kop in het zand en probeert alles weg te duwen. De andere beland in een diep gat en angsten over de dood en pijn valt als een deken over iemand heen.

Verwerking van kanker

Contact met je familie, vrienden en kennissen helpt veel mensen bij het verwerken van hun proces. Mensen die laten merken dat ze aan je denken, die een kaartje sturen, die je verhaal willen aanhoren.

Maar goedbedoelde geruststelling kan ook tegenstrijdige gevoelens bij je oproepen. Je voelt dat de ander je gerust probeert te stellen en tegelijkertijd voel je dat dat niet helpt. Je vindt het lastig om hier je grens aan te geven om mensen niet tegen hun hoofd te stoten. Of je wil mensen niet belasten met je verhaal uit angst dat ze je lastig vinden.

Veel ervaren dat ze meer aan het troosten waren, dan dat ze getroost werden. Het is niet vanzelfsprekend dat de steun komt van diegenen die je na staan zoals je familie, partner of vrienden.

Niet iedereen is in staat om je te helpen, omdat ze zelf ook niet weten hoe ze met angst en verdriet moeten omgaan.

Hulp bij verwerking bij kanker

Je leven bestaat uit ziekenhuis bezoeken, ondergaan van therapieën, medicatie en operatie’s.

Of je hebt alles doorlopen en is zijn de behandelingen met succes afgerond en dan valt er een stilte. Je routine valt weg en dan…

Je bent sinds de diagnose veranderd en niet meer de sportieve, vrolijke Jul. Daarbij heeft je lichaam ook een flinke dreun gekregen, waardoor alles is veranderd. Je vertrouwen in jezelf en lichaam is verdwenen.

Veel hebben dan de behoefte aan iemand die kan luisteren zonder oordeel of advies, iemand die ruimte geeft aan jouw verhaal. Welk advies je ook krijgt van wie dan ook: jij bepaalt wat er gebeurt. Op dat moment mag jij de regie nemen en gaan bekijken waar je behoefte ligt.

Wat kan ik voor je betekenen

Ik kan je begeleiden en ondersteunen

 • Luisterend oor
 • Hoe ga ik om met mijn ziekte
 • Hoe leer ik mijn grenzen aan te geven
 • Hoe ga ik om met mijn omgeving
 • Omgaan met verdriet, boosheid en angst
 • We gaan kijken kijken wat je nog wel kan
 • Omgaan met vermoeidheid
 • Leren weer vertrouwen te krijgen in jezelf
 • Vertrouwen krijgen in je lichaam
 • Positief zelfbeeld
 • Praten over het leven
 • Hoe pak ik de draad weer op
 • Opzoek gaan naar mogelijkheden om weer de maatschappij in te gaan

Ik begeleid mensen die in het traject zitten en of waar het traject met positieve uitslag is afgesloten.

Pin It on Pinterest

Share This