Narcisme op de werkvloer is een ramp voor het bedrijf

Bij veel werkgevers of werkwerknemers is pathologisch narcisme heel onbekende en hebben niet door dat ze hier in zijn beland.

Ben jij werkgever, manager, CEO, werknemer? Heb jij het gevoel dat je met narcistische persoonlijkheid te maken hebt vanuit een werkgever, werknemer of klant? Op een of andere manier kan je de vinger niet op leggen, maar het is er wel?

Ik word regelmatig door bedrijven gebeld met deze vraag hoe ze hiermee om kunnen gaan of hoe ze dit kunnen herkennen. Zij nemen contact met mij met heftige verhalen. Helaas speelt hier vaak geld en samenwerkingscontracten een grote rol. Deze mensen staan op een gegeven moment machteloos en met de rug tegen de muur. En zijn totaal lam geslagen en gaan twijfelen over hun eigen deskundigheid. Vaak hebben ze vragen hoe ze hiermee om kunnen gaan en vragen mij op tips. Want hoe moet je met zo iemand omgaan?

Wist je dat 3,6% van de managers in Amerika hoog scoren op psychopathie. Deze managers streven vaak naar een leidinggevende functies. Dat er een samenwerking ontstaat met zo iemand is dus geen uitzondering.

Hoe kan je ontdekken of weet je zeker dat op de werkvloer in jouw bedrijf mensen worden ondermijnt worden door een narcistische mol? Door narcistische mensen te accepteren, betekend ook dat je de toekomst van jouw onderneming op het spel aan het zetten bent.

Cluster B

Wat is een cluster B profiel? In deze cluster zitten 4 persoonlijkheidsstoornissen. Antisociale persoonlijkheidsstoornis, factor 1, 2. (psychopathie en sociopathie) Narcisme, borderline en theatrale.

3% in onze maatschappij heeft een cluster B persoonlijkheidsstoornis. Als je 100 werknemers in dienst hebt, dan zijn er 3 personen waarvoor je heel erg voor moet oppassen. Zij brengen niet alleen jouw bedrijf in de problemen, maar ook hun collega’s worden de dupe van hun narcistische gedrag. Onderling worden mensen tegen elkaar uitgespeeld, wat het bedrijfscultuur in gevaar kan brengen. En zelf mensen tot waanzin kan drijven, ziektes kunnen ontstaan.

De mensen die onder de cluster B profiel vallen, zijn impulsief en vinden het vaak moeilijk om met hun emoties om te gaan.
Binnen dit cluster vallen:

  • borderline-persoonlijkheidsstoornis
  • antisociale-persoonlijkheidsstoornis
  • histrionische-persoonlijkheidsstoornis
  • narcistische-persoonlijkheidsstoornis

Mensen verlaten niet hun bedrijf, zij gaan weg om hun managers of collega’s.

Kenmerken van een gestreste werknemer

Primaire kenmerken van een gestreste werknemer, is een burn-out en vaak afwezigheid wegens ziekte. Slachtoffers van narcisme worden door de narcist uitgeput en getreiterd. Door deze uitputtingsslag melden zij zich ziek, hebben ze vaak niet door dat dit wordt veroorzaakt door de narcist. De narcist werkt heel geraffineerd door te zorgen dat de ander aan zichzelf gaat twijfelen, werk wordt afgekraakt, collega’s tegen de persoon op gezet, bespelen hun meerdere om de persoon in kwestie in diskrediet te brengen. Helaas rent de leidinggevende vaak in deze val, door de subtiele spelletjes van de narcist . Of de leidinggevende die zelf narcistische is trekt de hele groep mee in zijn val. Niemand doet en zegt niks uit angst voor hun baan.

Vaak hoopt de werknemer die zich ziek meldt, dat het uit zichzelf oplost door rust te nemen, niet wetend dat het spel daarna doorgaat tot de narcist heeft wat hij of zij wil. Ook veel arbo artsen, huisartsen, psychologen trappen in de praatjes van een narcist, waardoor de werknemer niet gehoord wordt en als aansteller of werk weigeraar gezien wordt

Burn-out.

Let op niet iedere werknemer met een burn-out heeft last van een cluster B collega of een narcistische manager. Dit zijn mensen die steeds tot het gaatje gaan. Zij zijn heel gevoelig voor werkdruk. Hebben vaak een prestatie gerichte-opvoeding gehad. Een dominante ouder(s), die de nadruk legde(n) op succes, hoge schoolcijfers, hoge opleidingen. En pas wanneer het kind daarin slaagde wordt deze pas geaccepteerd. Of kreeg te horen dat het nog beter had gekund en niet genoeg zijn of haar best heeft gedaan.

Zij werden dermate geprogrammeerd dat ‘genoeg nooit genoeg’ zal zijn. Het zijn geweldige pleasers. Hard werken zien zij als een vorm van liefde en aandacht vragen. Ik werk keihard en zal harder werken dan mijn collega’s, want dan wordt ik gewaardeerd.

Erkenning en complimenten over hun prestaties en inspanningen geven hen het gevoel van waardering. Zij hebben dit nodig om te kunnen blijven functioneren. Zij creëren een gevoel dat ze meer moeten doen, dan dat er gevraagd wordt. Want zij hebben angst dat ze anders ontslagen worden of een slechte beoordeling krijgen. Het elastiek houdt maar zolang hij krachtig is. Deze mensen hebben mentale weerbaarheidstraining nodig. En ik raad hen aan om hulp te zoeken, zodat zij hun kindertijd en hechtingsproblematiek kunnen aanpakken en helen. Ik zie veel mensen met burn-out op mijn praktijk. Omdat zij het ideale slachtoffer zijn om door de narcist te worden ingezet en uitgebuit.

Raak je goede werknemers kwijt?

Niet elk slachtoffer van een narcist kampt met een burn-out. Zij vluchten gewoon zo snel mogelijk naar een andere baan om aan de narcist te ontkomen. Aan jou om uit te zoeken wat er aan de hand is. Ik kan jou zeker met deze inzichten verder helpen.

Enkele voorbeeldcases vanuit de praktijk.

Werkgever belde mij omdat een werknemer die meer dan 22 jaar dienst was in zijn bedrijf een narcist bleek te zijn. Deze narcist had ondertussen al veel schade toegebracht aan zijn bedrijf. Ik heb hem advies gegeven over hoe hij deze persoon het beste kon isoleren en aanpakken. Deze werknemer nam uiteindelijk zelf ontslag en door bewijs hoefde de werkgever geen ontslagvergoeding te betalen.

Werknemer belde mij. Zijn leidinggevende maakte zijn leven zuur en kon niks goed doen. Hij wilde zeker zijn wat zijn vermoedens waren over sommige narcistische managers. Mijn advies was om op zoek te gaan naar een andere baan en leerde hem weer te vertrouwen op zijn expertise. Hij is toen met succes een eigen bedrijf gestart. Winnen van een narcistische leidinggevende doe je nooit!

Wat mag je als werkgever van mijn hulp verwachten?

Zoals je hierboven kan lezen is focus heel belangrijk. Iemand die erbuiten staat kan jou helpen om los te raken van een narcist. Door mijn expertise in deze materie en persoonlijkheidsstoornissen zit ik als het ware in die personen hun hoofd. Ik ken hun strategieën, manipulaties en denkwijzen. Daardoor voel jij je gesteund en bevestigd. Je staat er niet meer alleen voor. En het belangrijkste is dat de werknemers zich veilig voelen bij jou als werknemer en dat je deze zaak serieus neemt.

Wat kan ik voor werknemers betekenen?

Je staat niet alleen! Er is veel dat je kan doen. Ook jij hebt focus, inzichten en handvaten nodig. Ik stippel samen met jou een plan uit. Inzichten en strategie zijn primair om uit dit narcistisch labyrint te raken.

Zoek je hulp, wil je meer informatie?

Of je nu meer informatie zoekt of een behandeling wilt starten, je kunt contact met mij opnemen.

Pin It on Pinterest

Share This