Hoe vermijd je negatieve gedachten over jezelf

Wat kun je leren om deze negatieve gedachten om te zetten

De meeste mensen hebben geregeld negatieve gedachten over zichzelf. Ik heb een aantal voorkomende op een rijtje gezet. In plaats van ze krampachtig te vermijden, vervang je ze door een ander manier van denken. Die kant geef ik je ook mee.

 

Ik ben niet goed genoeg

Wanneer we het gevoel hebben dat we niet goed genoeg zijn, twijfelen we aan onszelf en hebben we een laag gevoel van eigenwaarde. Maar de waarheid is dat iedereen goed genoeg is. Je hebt misschien niet altijd de vaardigheden om te bereiken wat je vandaag wil. Maar je bent zeker goed genoeg en je bent het waard om te krijgen wat je wenst.

Als je een biljet van 10 euro hebt en het valt op de grond in een modderige plas, verliest die 10 euro dan zijn waarde? Tuurlijk niet! Dus waarom zou jij je dan minder waardevol voelen gebaseerd op wat je in je leven hebt gedaan? Beperk jezelf niet, want iedereen is goed genoeg.

Nieuwe positieve gedachte: Ik ben het waard om te bereiken wat ik wil.

 

Ik kan het niet

Henry Ford zei: “Of je nu denkt dat je het kan of dat je het niet kan, je hebt gelijk.” Wanneer je jezelf vertelt dat je iets niet kan, stuur je die boodschap naar je brein, en dat wordt dan ook jouw ervaring. Jouw brein zal het niet proberen als je het al hebt verteld dat je het niet kan.

Nieuwe positieve gedachte: Ik kan alles waar ik me op toeleg.

 

Ik heb niet zoveel geluk als andere mensen

Heb jij ook de illusie dat het leven van andere mensen beter is, dat zij meer geluk hebben? Perfectie bestaat niet en er kruipt vaak veel moeite in dat ‘geluk’. Iedere gedachten dat je nooit geluk zult hebben, ontneemt jou de kracht. En het is gewoonweg niet waar.

Nieuwe positieve gedachte: Goede dingen kunnen ook mij overkomen.

 

Ik denk niet dat ik ooit…

Wat je gelooft, wordt jouw realiteit. Je creëert jouw toekomst elke dag door de keuzes die je maakt, en door jouw gewoontes. Je kan de opportuniteiten op jouw pad saboteren door jouw gedachten te beperken. Hoe zou het zijn om te geloven dat je kan doen en ervaren wat je écht verlangt? Stop niet vooraleer je jezelf een kans hebt gegeven.

Nieuwe positieve gedachte: Ik heb er vertrouwen in dat ik zal…

 

Ik zou beter moeten zijn dan ik ben

Het woord ‘zou’ in deze zin, maakt dat je gedachten je minder gaat voelen dan je bent. Hoe vaak hoor je jezelf in gedachten zeggen: ‘Ik zou slimmer moeten zijn, meer discipline moeten hebben, meer doen,… dan nu.’ Hoe voel je je daarbij? Niet zo goed toch?

Hoe zou het zijn om in plaats daarvan jezelf een doel te stellen om datgene te veranderen waarmee je niet tevreden bent? In plaats van jezelf te vertellen wat je ‘zou moeten’ of ‘zou willen’ doen? Onderneem actie om dingen te veranderen.

Nieuwe positieve gedachte: Ik zet stappen om te veranderen wat ik niet graag heb.

 

Ik ben niet sterk genoeg

Het is heel menselijk en normaal om je op bepaalde momenten dat je gedachten gaan over niet sterk genoeg te voelen. Belangrijk is hoe je nadien daarover tegen jezelf praat: versterk je het gevoel nog? Of zeg je tegen jezelf dat je sterk genoeg bent om om te gaan met wat zich voordoet?

Nieuwe positieve gedachte: Ik ben sterk genoeg om hiermee om te gaan.

Worst case scenario

Negatief denken is denken in termen van het worst case scenario. Hoe zou het zijn om je in de plaats daarvan het best case scenario voor te stellen?Onze gedachten zijn zeer krachtig en of je nu het slechtste of het beste scenario verbeeldt, je beïnvloedt daarmee jouw resultaten.

Stop met je te focussen op wat je niét wil ten voordele van wat je wél wil.

 

We hebben allemaal wel eens één van deze negatieve gedachten

Dat is menselijk. Maar als de meerderheid van jouw gedachten in deze richting gaat, dan ondermijn je jouw eigen geluk. Beperk jezelf niet langer. Word meester over jouw gedachten. Alleen, of met een coach. Want door meester te worden over jouw gedachten, word je ook meester over jouw leven. 

 

Wat je ook denkt, je hebt gelijk!

 

 

 

Lees ook

Narcisme op de werkvloer is een ramp voor het bedrijf

Narcisme op de werkvloer is een ramp voor het bedrijf

Narcisme op de werkvloer is een ramp voor het bedrijf Bij veel werkgevers of werkwerknemers is pathologisch narcisme heel onbekende en hebben niet door dat ze hier in zijn beland. Ben jij werkgever, manager, CEO, werknemer? Heb jij het gevoel dat je met...

Lees meer
Wees niet bang om tekort te schieten

Wees niet bang om tekort te schieten

Laten we eerst over de dingen beginnen waar we het meest bang voor zijn? Hoewel ons leven uniek is en onze gevechten onvergelijkbaar, zijn er angsten die we allemaal delen. Onze diepste angst is niet dat we tekortschieten. Onze diepste angst is dat we onmeetbaar sterk...

Lees meer
Ok, Je Bent Hoogsensitief (hsp) Wat Nu

Ok, Je Bent Hoogsensitief (hsp) Wat Nu

Het ontdekken, begrijpen en verwerken van dit idee dat je een hoogsensitief persoon (HSP) bent, gebeurt niet altijd van de ene op de andere dag dat je hoogsensitief bent. En hoewel het erg spannend kan zijn, is het niet altijd geruststellend, noch valt het noodzakelijkerwijs in overeenstemming met hoe we onszelf waarnemen. Ik weet dat dit zeker een overweging voor mij was….

Lees meer

Pin It on Pinterest