Faalangst overwinnen
Was je weleens zodanig bang om ergens in te falen dat je besloot om het helemaal niet meer te proberen? Of heeft de angst voor mislukking ertoe geleid dat je onbewust je eigen inspanningen om een grotere mislukking te voorkomen, hebt ondermijnd?
Waarschijnlijk hebben velen van ons dit ooit meegemaakt. De angst om te falen kan verlammend werken – het kan ons ertoe aanzetten niets te doen en daarom niet verder te gaan. Maar als we de angst toestaan om onze groei in het leven in de weg laat staan, zullen we onderweg waarschijnlijk een aantal mooie kansen missen.
Faalangst: wat betekent het, wat is de oorzaak ervan en hoe kunnen we deze angst overwinnen om echt succes te krijgen op school, werk en in je dagelijkse leven.
Oorzaken van faalangst
Om de oorzaken van faalangst te vinden, moeten we eerst begrijpen wat “falen” eigenlijk betekent.
We hebben allemaal verschillende definities van falen, simpelweg omdat we allemaal verschillende maatstaven hanteren, waarden en overtuigingen. Het falen van de ene persoon kan gewoon een geweldige leerervaring zijn dan voor een ander.
Velen van ons zijn bang om te falen, althans een deel daarvan. Maar faalangst (ook wel “atychipfobie” genoemd) is wanneer we die angst ons laten stoppen met de dingen te doen die ons vooruit kunnen helpen om onze doelen te bereiken.
Faalangst kan met vele oorzaken in verband worden gebracht. Het hebben van kritische of niet-ondersteunende ouders is voor sommige mensen bijvoorbeeld een oorzaak. Omdat ze in hun kindertijd routinematig werden ondermijnd of vernederd, dragen ze die negatieve gevoelens over naar hun volwassenheid.
Ook het ervaren van een traumatische gebeurtenis op een bepaald moment in je leven kan een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld, stel dat je een aantal jaren geleden een belangrijke presentatie gaf voor een grote groep of klas en dat je op dat moment het heel slecht hebt afgebracht. Die ervaring kan zo vreselijk zijn geweest dat je bang werd om in andere dingen te falen. En die angst draag je ook nu nog, jaren later. Zo kan dit ook voor andere ervaringen zijn waar je en public bent afgegaan.
Hoe ervaar je faalangst?
Het kan zijn dat je sommige of al deze signalen herkent als je bang bent om te falen
- Een weerstand om nieuwe dingen te proberen of betrokken te raken bij een uitdagende opdracht.
- Zelfsabotage – bijvoorbeeld, uitstelgedrag, overmatige angst, of het niet halen van doelen.
- Een laag zelfbeeld of zelfvertrouwen – vaak met behulp van negatieve uitspraken zoals “Ik zal nooit goed genoeg zijn om die promotie te krijgen” of “Ik ben niet slim of goed genoeg om in dat team te komen”,” Ik haal nooit een hoog cijfer, omdat ik niet kan leren”, je kan zelf vast ook wel gedachtes verzinnen die jouw tegenhouden om iets te gaan doen .
- Perfectionisme – Een bereidheid om alleen die dingen te proberen waarvan je weet dat je ze perfect en succesvol zult afronden.
Het is bijna onmogelijk om door het leven te gaan zonder fouten te maken. Mensen die dat doen leven waarschijnlijk zo voorzichtig dat ze nergens naartoe gaan. Simpel gezegd, ze leven helemaal niet echt. Fouten hoort bij het leven, de een heeft meer tijd nodig dan een ander om iets te begrijpen of te ondervinden. Er zijn mensen waar het lijkt of alles voor de wind gaat, als je met deze mensen echt in gesprek gaat lopen zij ook tegen dingen aan.
Omgaan met faalangst
Het is belangrijk om te beseffen dat bij alles wat we doen, er altijd een kans is dat we zullen falen. Deze kans om het onder ogen zien en omarmen is niet alleen moedig – het geeft ons ook een rijker en waardevoller leven.
Hieronder volgen echter een paar manieren om de angst om te falen te verminderen:
- Onderzoek alle mogelijke resultaten – Veel mensen ervaren faalangst omdat ze bang zijn voor het onbekende. Elimineer die angst door alle mogelijke uitkomsten van je beslissing in overweging te nemen.
- Leer positiever te denken – Positief denken is een ongelooflijk krachtige manier om zelfvertrouwen op te bouwen en zelf-sabotage te neutraliseren.
Kijk naar het slechtst denkbare scenario – In sommige gevallen kan het slechtst denkbare scenario echt rampzalig zijn en het kan volkomen rationeel zijn om bang te zijn voor mislukking. In andere gevallen kan dit worst case echter niet zo erg zijn en het kan helpen om dit te erkennen. - Heb je een noodplan – Als je bang bent om ergens niet in te slagen, kan het hebben van een “Plan B” je helpen om meer vertrouwen te krijgen om verder te gaan.

Kijk anders tegen falen aan
Maar het mooie van falen is dat het geheel aan ons is om te beslissen hoe we het moeten bekijken.
We kunnen ervoor kiezen om falen te zien als “het einde van de wereld”, of als bewijs van hoe ongeschikt we zijn. Of we kunnen mislukking zien als de ongelooflijke leerervaring die het vaak is. Elke keer als we ergens niet in slagen, kunnen we ervoor kiezen om te zoeken naar de les die we kunnen leren. Deze lessen zijn erg belangrijk; ze zorgen ervoor dat we groeien en dat we die fout niet meer maken. Fouten stoppen ons alleen als we ze laten stoppen.
Het is eenvoudig om succesvolle mensen te vinden die hebben gefaald. Bijvoorbeeld:
- Michael Jordan wordt algemeen beschouwd als een van de grootste basketbalspelers aller tijden. En toch werd hij uit zijn middelbare school basketbalteam geschorst omdat zijn coach dacht dat hij niet genoeg talent had.
- Warren Buffet, een van ‘s werelds rijkste en meest succesvolle zakenmensen, werd afgewezen op de Harvard University.
- Richard Branson, eigenaar van het Virgin imperium, is een vroegtijdige schoolverlater op de middelbare school.
De meesten van ons zullen vallen en opstaan. Deuren zullen in ons gezicht dicht gegooid worden en we zullen misschien slechte beslissingen nemen. Maar stel je voor dat Michael Jordan zijn droom om te basketballen had opgegeven toen hij uit dat team werd gestuurd. Stel je voor dat Richard Branson had geluisterd naar de mensen die hem vertelden dat hij nooit iets waardevols zou doen zonder een middelbareschooldiploma.Denk aan de kansen die je zult missen als je door je mislukkingen laat tegenhouden.Falen kan ons ook dingen over onszelf vertellen die we anders nooit zouden hebben geleerd. Falen kan je bijvoorbeeld leren om te ontdekken hoe sterk je bent. Wanneer je ergens faalt, kan dat je helpen je ware vrienden te ontdekken of je helpen om een onverwachte motivatie te vinden om te kunnen slagen.Vaak komen waardevolle inzichten pas na een mislukking. Het accepteren en leren van deze inzichten is de sleutel tot succes in het leven.
Laat faalangst je leven niet beheersen
Als je bang bent om te falen, kan het ongemakkelijk zijn om je doelen te bereiken. Maar doelen helpen ons te bepalen waar we naartoe willen gaan in ons leven. Zonder doelen hebben we geen zekere eindbestemming.
Veel experts raden visualisatie aan als een krachtig hulpmiddel voor het stellen van doelen. Je voorstellen hoe het leven zal zijn nadat je je doel hebt bereikt, is een grote motivator om je vooruit te helpen.
Echter, visualisatie kan het tegenovergestelde resultaat opleveren bij mensen die bang zijn om te falen. Onderzoek toont aan dat mensen die faalangst hebben vaak in een sterk negatieve stemming achtergelaten werden nadat ze gevraagd was om doelen en het bereiken van het doel te visualiseren.
Dus, wat kun je in plaats daarvan doen?
Begin met het stellen van een paar kleine doelen. Dit zijn doelstellingen die licht, maar niet te veel uitdagingen met zich meebrengen. Zie deze doelen als “early wins” die ontworpen zijn om zelfvertrouwen te vergroten.
Als je bijvoorbeeld te bang bent geweest om met het nieuwe manager of docent te praten ( die de bevoegdheid heeft om je de promotie te geven die je wilt of docent die je apart kan helpen om je cijfer te verhogen), maak dat dan je eerste doelstelling. Plan om de komende week bij haar langs te gaan om jezelf te laten zien.
Of stel je voor dat je ervan gedroomd hebt om terug te keren naar school om je Master te halen(of welk diploma dan ook), maar je bent ervan overtuigd dat je niet slim genoeg bent om toegelaten te worden tot de Universiteit. Bepaal een doel om met een schooladviseur of toelatingsambtenaar te praten om te kijken wat er nodig is om toegelaten te worden.
Probeer om je doelen met kleine stappen te maken in de richting van een veel groter doel. Focus niet op het eindbeeld: het krijgen van de promotie, of afstuderen met een mastersopleiding. Concentreer je gewoon op de volgende stap: jezelf voorstellen aan het afdelingshoofd en praten met een toelatingsfunctionaris. Dat is het.
Door een kleine stap te nemen, kan je je vertrouwen opbouwen, je in beweging houden en voorkomen dat je angst gedachtes gaat creëren over je uiteindelijke doel.
Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad en mocht je er niet uitkomen dan kan ik je helpen in dit proces door hieronder online een afspraak te maken
Online afspraak maken
Advertenties
