Faalangst behandeling bij kinderen en volwassenen
Faalangst behandeling
Bij gezonde spanning is het niet nodig iemand te behandelen, wanneer je er last van gaat krijgen is het aan te raden om op tijd de faalangst aan te pakken met een behandeling.
Na de behandeling zal je je sterker in je schoenen voelen staan en geen angst meer hebben om presentaties te geven, examens te maken en andere uitdagingen kunnen aangaan. Je zal concrete handvatten krijgen om bij stressvolle situaties op een goede manier aan te pakken, zodat je niet meer geremd wordt door uitstelgedrag of vermijdingsgedrag.
Samen gaan we op zoek naar mogelijke oorzaken en oplossingen voor je faalangst. Ik leer je jezelf en je beweegredenen beter te kennen en herkennen. En gaan we opzoek naar de diep liggende oorzaken die dit gedrag kan veroorzaken.
In de behandeling krijg je soms ook oefeningen mee waarmee je aan de slag kan en manieren leert om gezond om te gaan met verwachtingen en afkeuring. Na de behandeling zal je een positief beeld hebben over jezelf en jouw prestaties.

Faalangst kenmerken
Wanneer je faalangst ervaart kan dit gepaard gaan met algemene kenmerken van angst:
- verhoogde hartslag
- je krijgt het warm of begint te zweten
- moeilijke ademhaling
- zenuwachtig gevoel in je buik, benen of armen
- spanning in je spieren, nek of schouders
- je alertheid verhoogt
- duizeligheid en hartkloppingen kunnen zich voordoen
Daarnaast vertoont faalangst ook meer specifieke kenmerken zoals
- blozen, stotteren of moeilijk uit je woorden geraken
- laag zelfbeeld
- negatief –of doemdenken
- jezelf vaak bekritiseren
- extra hard of lang werken
- perfectionisme
- uitstelgedrag
- lang werken aan dezelfde taak
- moeilijk keuzes kunnen maken
- slechte nachtrust
- black-outs kunnen voorkomen
Faalangst bij kinderen
Ook bij kinderen net als volwassenen staan negatieve gedachten over zichzelf in wat ze kunnen centraal. Lichamelijk toont faalangst zich door onrust, blozen of rode vlekken, zweten, snelle hartslag, veel moeten plassen en maag-en darmklachten. Gedragsmatig zijn ze soms heel erg gedreven en kunnen opstandig zijn, maar evengoed verlegen en teruggetrokken. Bij het studeren zijn ze vaak ongestructureerd, gericht op details en lijken snel afgeleid.
Oorzaken faalangst bij kinderen
Faalangst bij kinderen is geen karaktertrek of persoonlijkheidseigenschap. Faalangst is het gevolg van een ervaring. Als een kind regelmatig het gevoel krijgt te falen, dan heeft dat invloed op zijn zelfbeeld en hun identiteit.
De gevoeligheid voor afkeuring kan per kind wel verschillen. Dit kan versterkt worden door de aanpak: te beschermend waardoor het kind niet leert te falen; verwaarlozend wanneer het kind faalt en hierin niet wordt ondersteund; bij perfectionisme is de prestatiedruk van de omgeving te hoog; ook ongeduld vergroot de kans op het gevoel van falen.
Online afspraak maken
Advertenties
