Balans, gevoel, vrijheid en spirit

Dat wil jij toch ook? Ik kan je hierbij helpen..
Maak vandaag online een afspraak

Burn-Out 

Mensen die veel worstelen met stress op het werk kunnen een hoog risico lopen op een burn-out. Een burn-out kan ertoe leiden dat mensen zich uitgeput en leeg voelen waardoor ze niet meer in staat zijn om aan de eisen van de maatschappij te voldoen.

Een burn-out kan ook gepaard gaan met verschillende geestelijke en lichamelijke gezondheidsklachten. Als een burn-out niet wordt aangepakt, kan een burn-out zorgen dat iemand thuis en op het werkt niet meer kan functioneren. 

 

Hoe begint een burn-out

Zoals ik hierboven al gaan gaf. Er gaat eerst veel stress aan vooraf, je wordt meer prikkelbaar en gaat op allerlei omgevingsfactoren geïrriteerd reageren. Je kan weinig meer verdragen en ‘’normale’’ vragen en opdrachten van je collega of baas worden voor jouw gevoel te veel. Wat ook erg meespeelt is je persoonlijkheid en denkpatronen, ben je een perfectionist of een pessimist, dit kunnen een bijdrage leveren aan de stress gevoel. Zelfs thuis kan je niet veel meer verdragen.

Het merendeel van de mensen spenderen het grootste deel van hun tijd op hun werk. En als je een hekel hebt aan je werk, bang bent om te gaan werken en geen voldoening meer haalt uit wat je doet, kan dit een serieus probleem gaan opleveren.

 

Tekenen en symptomen van een burn-out

Hoewel burn-out geen psychologische stoornis is die op deze manier gediagnosticeerd kan worden, betekent dat niet dat het niet serieus genomen moet worden. 

Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende signalen van burn-out:

 • Onttrekking aan arbeid gerelateerde activiteiten: Mensen die een burn-out ervaren, zien hun werk als een steeds zwaardere en gefrustreerde bezigheid. Ze kunnen cynischer worden over hun werkomstandigheden en over de mensen met wie ze samenwerken. Ook kunnen zij zich emotioneel distantiëren en zich gevoelloos opstellen tegen over hun werk en collega’s.
 • Fysieke symptomen: Chronische stress kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals:
 • Extreme vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn, nekpijn, andere pijnklachten
 • Maagklachten, darmklachten
 • Duizeligheid
 • Prikkelbaar
 • Snel emotioneel
 • Labiel gevoel
 • Opgejaagd voelen, moeilijk kunnen ontspannen
 • Slecht kunnen concentreren
 • Angstklachten
 • Depressieve klachten
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Je eigenwaarde verminderd
 • Emotionele uitputting: Een burn-out zorgt ervoor dat mensen zich leeggezogen voelen, niet in staat om het overzicht te houden en daardoor uitgeput raken. Ze hebben vaak een gebrek aan energie bij het uitvoeren van hun werk.
 • Verminderde prestaties: Burn-out heeft vooral gevolgen op de dagelijkse werkzaamheden op het werk – of thuis – wanneer iemands belangrijkste taak bestaat uit de zorg voor het gezin. Mensen met een burn-out voelen zich negatief over hun taken. Ze hebben moeite met concentreren en hebben vaak een gebrek aan creativiteit. Waardoor fouten gemaakt gaan worden met alle gevolg van dien.

 

Het heeft een aantal soortgelijke symptomen van psychische aandoeningen, zoals een depressie. Mensen met een depressie ervaren negatieve gevoelens en gedachten over allerlei facetten van het leven, niet alleen op het werk. Depressiviteitsklachten kunnen ook een verlies van interesse in de dingen, gevoelens van hopeloosheid, cognitieve en fysieke symptomen en zelfmoordgedachten omvatten.

Personen die een burn-out ervaren, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een depressie.

 

Risicofactoren van een burn-out

Bij een stressvolle baan leidt het niet altijd tot een burn-out. Als de stress goed onder controle wordt gehouden, kunnen er geen nadelige gevolgen hebben. Sommige mensen (en mensen in bepaalde beroepen) lopen een hoger risico dan de rest.

Door de zware werkdruk hebben mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en levenswijzen een hoger risico op burn-out.

Natuurlijk zijn het niet alleen bijvoorbeeld de artsen die een burn-out oplopen. Werknemers in elke branche op elk niveau lopen een potentieel risico.

 

Wat zijn de triggers

 • Ongelooflijke tijdsdruk. Werknemers die zeggen dat ze genoeg tijd hebben om hun werk te doen, hebben 70 procent minder kans op een hoge burn-out. Mensen die niet in staat zijn extra tijd voor hun werk te krijgen, zoals paramedici en brandweerlieden, lopen een hoger risico op een burn-out.
 • Gebrek aan communicatie en ondersteuning door een manager. De ondersteuning van een manager biedt een psychologische basis om stress tegen te gaan. Medewerkers die zich sterk gesteund voelen door hun manager hebben 70 procent minder kans om een burn-out te krijgen.
 • Gebrek aan duidelijkheid over waar je staat en moet doen. Slechts 60 procent van de medewerkers weet wat er van hen wordt verwacht. Wanneer de verwachtingen duidelijk zijn, kunnen medewerkers voorkomen dat ze uitgeput raken door simpelweg uit te zoeken wat er van ze worden verwacht. Duidelijkheid van beide kanten geeft voor beide partijen meer rust.

 • Onhanteerbare werkdruk. Als de werkdruk niet beheersbaar is, zullen zelfs de meest optimistische medewerkers er niet uitkomen. Het gevoel van een hoge werkdruk kan snel leiden tot een burn-out.
 • Oneerlijke behandeling. Werknemers die het gevoel hebben dat ze op het werk onrechtvaardig worden behandeld, lopen 2 à 3 keer meer kans op een burn-out. Oneerlijke behandeling is bijvoorbeeld vriendjespolitiek, oneerlijke vergoedingen en gepest worden door een collega.

Preventie en behandeling tegen een burn-out

Hoewel de term “burn-out” suggereert dat het een permanente situatie kan zijn, zijn de gevolgen ervan omkeerbaar. Een persoon die zich uitgeput voelt, zal wellicht zijn werkomgeving moeten aanpassen.

 • Door naar de personeelsafdeling of manager toe stappen om over je problemen die je ervaart op je werkplek of inhoudelijke werkt te praten. Geef aan wat je dwars zit en bedenk ook wat je nodig hebt om beter te functioneren.
 • In sommige gevallen kan het nodig zijn om van functie te veranderen of een nieuwe baan te zoeken om een einde te maken aan een burn-out. Mochten je er niet uitkomen met je manager of omdat je zelf niet in kan vinden in de oplossing die het bedrijf biedt
 • Het kan ook nuttig zijn om duidelijke strategieën te bedenken die je helpen je stress te beheersen. Denk aan zelfzorgstrategieën, zoals gezonde voeding, veel lichaamsbeweging, ontspanningsoefeningen en slaapgewoontes aan te pakken. Deze tips kunnen je een stuk helpen om de effecten van een stressvolle baan te verminderen.
 • Een vakantie kan je ook een tijdelijke ontspanning opleveren, maar een week van kantoor gaan is niet genoeg om een burn-out te voorkomen. Zorg dat je genoeg pauzes inlast, ga even naar buiten en blijf communiceren over hoe het gaat, kunnen de sleutel zijn tot het voorkomen van een burn-out.

 

Door tijdig een professional in te schakelen, kan je samen de benodigde strategieën bedenken om je burn-out aan te pakken of te voorkomen. Ben je klaar met je stress of burn-out en wil je hulp, boek hieronder een afspraak.

Online afspraak maken

Je kan hier online een afspraak maken.

Laden...

Coach Noordwijk

9 + 13 =

Ik heb mogen ervaren wat de coaching bij Eveline met mij doet. Ik ben pas achter dat ik een HSP’er ben en kon mijn draai daar niet in vinden. Met de heerlijke en eerlijke gesprekken, weet ik hoe ik ermee om kan gaan. Is toch weer fijn als iemand je ogen opent en ook ziet waar je kracht en zwakte zit.

Sandy

Enthousiast, betrokken, ook kritisch en daardoor een stuk zuiverder dan vele anderen die in een vergelijkbaar veld werken. Doen! X

Nina Elshof

Ik ben blij dat hier in de buurt een HSP coach is en die begrijpt wat ik voel en ervaar. Wat voor mij fijn is dat ze hetzelfde heeft gehad, Dat geeft veel erkenning. Heb nog bij andere hulpverleners gelopen, die begrepen me niet, wilde me een stoornis aanpraten. Super bedankt Eveline voor de fijne gesprekken!

Cynthia van de Lans

Coach Bollenstreek is een onderdeel van Zensitivity

Pin It on Pinterest

Share This